Cegnyilvantartas Cegnyilvantartas

Ellenőrizze partnereit hatályos cégkivonatból!

Minden felelős cégvezető, vállalkozó feladatai között az egyik legfontosabb, a leendő partnerek, üzletfelek leinformálása. Ilyenkor előfordulhat, hogy a cégkivonaton végrehajtási eljárás van feltüntetve. Amellett, hogy ezerrel taposunk a fékre, logikusan felvetődő kérdés, hogy pontosan mit is jelent ez.

Akkor tartalmaz a cégkivonat végrehajtási adatokat, ha például az érintett cégnek be nem fizetett járulék- és adótartozása van, vagy valamelyik hitelezője kérte a neki járó összeg végrehajtását. A cégkivonaton a végrehajtási adatai között azt is fel szokták tüntetni, hogy ki kérte a végrehajtást a cég ellen, ebből is sok minden kiderülhet, hogy milyen okból került rá.

Azt is tudni kell, hogy attól még, hogy végrehajtás alatt áll egy cég, még működhet legálisan, de mindenképpen intő jel arra nézvést, hogy valóban megbízható-e az együttműködés. A cégvezetők, vállalkozók bármikor szembesülhetnek azzal, hogy üzleti partnereik képtelenek határidőben eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, emiatt ők maguk is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy átmenetileg pénzeszköz nélkül maradnak, tartozásuk keletkezik vagy halmozódik fel. Ha ilyen esettel találkozunk, célszerű utánanézni annak, hogy mi okozta a fizetési kötelezettség késését, elmulasztását. Előrelátó attitűdöt bizonyít az is, ha eleve belekalkuláljuk szerződéses jogviszonyainkba a körbetartozás lehetőségét.

A fentiek alapján teljesen nyilvánvaló, hogy minden esetben a hatályos adatokat tartalmazó hiteles cégkivonat beszerzése legyen az első lépés, ha új üzleti kapcsolat kiépítésén dolgozunk.

Amikor a cégkivonaton szereplő végrehajtás adatai egy kicsit alaposabb szemrevételezés alá kerülnek, kiderül, hogy a végrehajtásban érintett vállalkozások, cégek igen nagy hányada a kis- és középvállalkozások közül kerül ki és ez nem prekoncepció, hanem – sajnos- tény. Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint az ebben a szektorban tevékenykedő cégek jelentik a legnagyobb befektetési kockázatot.

De vajon mi okozhatja a kis-és középvállalkozások szektorában ezt a szinte járványszámba menő eladósodást? A válasz sokkal egyszerűbb, mint azt bárki gondolná. A kezdeti lelkesedés és ötletelés után átgondolatlanul, piackutatásra és célcsoport felmérésre alapozott üzleti és pénzügyi terv nélkül vág bele a céglapításba vagy egyéni vállalkozásba a kkv-szektorban tevékenykedő emberek igen nagy része.

A valóság nem várat sokáig magára. A végrehajtás adatai fehéren-feketén árulkodnak arról, amire a statisztika is utal: ezek a vállalkozások a körbetartozás, azaz a saját kintlévőségeik behajthatatlansága miatt a szerződéses partnereikkel szemben túl sokszor válnak fizetésképtelenné ahhoz, hogy a cég életképes maradjon hosszútávon. Innen már szinte egyenes út vezet a csőd- és felszámolási eljárások felé. Az üzleti partnereik felé törlesztendő tartozásokon túl a felhalmozódott köztartozásoktól is terhelt vállalkozások számára igen kevés remény mutatkozik arra, hogy újra egyenesbe jöjjenek, hitelezőiknek pedig ennél is kevesebb esélyük van arra, hogy követeléseiket maradéktalanul behajtsák, behajtassák.

Ha új partnerrel kerülnek kapcsolatba mindenképpen igényeljenek friss, hatályos cégkivonatot, hogy leellenőrizzék a cég megfelelő működését. Külföldi partnerek esetén lehetőségük van angol, német, és francia nyelven is kérni hiteles cégkivonatukat.

Általában ezeket a céginformációkat gyorsan szükséges beszereznie, ezért válassza Cégkivonatmost.hu szolgáltatásait, mert bankkártyás fizetéssel perceken belül letöltheti a kért cégdokumentumot.

 

Ha bármilyen kérdése van a cégdokumentum típusokkal kapcsolatba, keresse ügyfélszolgálatunkat a 70/288-6799-es telefonszámon.